Portské víno Burmester Tawny
Mladé portské víno zrající ve dřevě s chutí fíků a karamelu pro každodenní příjemné chvíle
Každý den může být posvícení
Klasické Tawny, ve kterém Tě zaujme souhra příjemných kyselinek a nevtíravého zbytkového cukru. Ač ještě mladé, nebojí se už ukázat lehkou kořenitost chutí, jež se u Tawny očekává.
Charakterové vlastnosti
Barva
Zráním a současnou oxidací v dubových sudech se jeho barva mění z rudé na červeně-oranžovou až zářivě zlatohnědou
Vůně
V nose ucítíš vůni vanilky a sušeného ovoce
Chuť
Soustřeď se na sušené švestky a meruňky, karamel, meloun, fíky a vanilku. V chuti je nádherně svěží s výrazným ovocným charakterem. Sametové, kulaté a pozoruhodně poutavé.
Zralé ovoce a vanilka, takové je v chuti portské víno Burmester Tawny
Technické detaily
Objem láhve: 0,75 l
Odrůdy: Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Roriz, Tinto Cão, Tinta Barroca
Objem alkoholu: 19,5 %
Objem kyselin: 3,6 g/l
pH: 3,63
Objem zbytkového cukru: 103 g/l
Uzávěr: T-cork
Winemaker: Carlos Alves
Stáhni si technický list v PDF (EN)
Vinifikace - jak vznikalo portské víno Burmester Tawny
Portské víno Burmester Tawny je vyrobeno z modrých odrůd Touriga Nacional, Touriga Francesa a Tinta Roriz.
Hrozny jsou ručně sbírány během srpna a září. Jakmile jsou odstopkovány a jemně rozdrceny, macerují se tak, aby se ze slupek extrahovala jejich rubínová barva, třísloviny a aroma.
Následná fermentace probíhá za kontrolované teploty 28 - 30 °C v nerezových nádržích. Jakmile je dosaženo potřebných hodnot sladkosti a teploty (Baumé čísla), přidává se do rmutu 77% vinná pálenka.
Tento úkon zastaví přirozené kvašení a tvoří se základ pro budoucí fortifikované víno.
Portské víno Burmester Tawny se vyrábí smíchání vín několika ročníků různého stupně zrání. Po dobu minimálně 3 let ležela vína částečně v nerezových tancích a po většinu času v dubových sudech. Výsledkem je bohaté a aromatické víno s dokonalou vyvážeností mezi kyselinami a zbytkovým cukrem.
Burmester Tawny a jeho přední etiketa se zlacenými prvky
S čím je Burmester Tawny nejlepší?
Ke každému vínu se hodí něco jiného pro párování chutí. Co nám tedy vytvoří nejlepší harmonii s portským vínem Burmester Tawny?
Ideální jako aperitiv. Podává se dobře vychlazené se sušeným ovocem. Skvěle se hodí k dezertům, které obsahují karamel, kávu, meruňky a sušené ovoce. Vyzkoušej jej s karamelizovanými vlašskými ořechy, tiramisu, lískooříškovým koláčem s pusinkami a jemnými sýry (jako je např. Brie).
Libuješ si v kombinování chutí? Přečti si článek S čím chutná portské.
Quinta de Arnozelo - místo, kde vznikají portská vína značky Burmester:
Servírování a uchovávání
Nejlépe si jej vychutnáš při teplotě mezi 14 a 16 ºC, v letních měsících i kolem 10 °C. Při teplotách nad 18 °C má tendenci z vína vystupovat alkohol, což zážitek z něj snižuje.
Víno skladuj v chladu a suchu, chráněné před slunečním světlem a kolísáním teplot. Láhev nech ve svislé poloze - postupem času se na jejím dně může vytvořit sediment, který však není na závadu. Po otevření láhve je doporučeno víno spotřebovat do 2 - 4 měsíců.
O výrobci Burmester
Počátky historie vinařského domu Burmester sahají do roku 1730, kdy v Londýně Henry Burmester, původem Němec, a John Nash založili obchodní společnost, kde bylo hlavní komoditou obilí.
Zanedlouho se firma Burmester & Nash začala orientovat více na portská vína a v roce 1950 jím už plně zásobovala britské a evropské trhy.
Na konci 18. století se pod Henrym Burmesterem mladším a jeho syny Fredrickem a Edwardem mění na H. Burmester & Sons.
Napoleonova invaze do Portugalska na začátku 19. století přiměla Fredericka – prominentního bankéře v Londýně – opustit své zájmy v této zemi. Protože neměl žádné dědice, byla od 30. let 19. století přizvána německá větev rodu. Později značku provozovaly rodiny Burmester a Gilbert, kdy Gilbert byl představen jako dceřiná značka.
V roce 1999 koupil Burmester producent korku Amorim, který značku prodal skupině Sogevinus (vlastníci Cálem, Kopke, Barros a další).
Názor Vaška z Oporto.cz
Klasické Tawny od Burmester má určitě své místo v domácí vinotéce. Uctíš s ním přátelskou návštěvu nebo si sklenku s ním vychutnáš po náročném dni v práci. Je sice velmi mladé, nicméně pro poznávání Tawny stylu držíš v ruce ta správná skripta. V našich podmínkách bych jej vyzkoušel spárovat s dobrým sýrem s bílou plísní nebo s trhaným kachním masem a glazovanou cibulkou. S tímhle portským vínem si zkrátka můžeš dovolit vykouzlit krásné chvíle opravdu snadno.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.