Portské víno Burmester Tawny 20 Years Old
Klasické datované Tawny reprezentující kultivovanost portských vín zrajících ve dřevě. Láhev umístěná v pevném papírovém tubusu opatřeném zlatě vyraženými prvky představuje elegantní dárek.
Víno pro dobré přátele
Při svém objevování krás portského vína se mnohokrát dostaneš do míst, na kterých se zkrátka zastavit musíš. Tím jedním jsou datovaná Tawny, tedy portská vína zrající v dubových sudech vytvořená pomocí scelení několika ročníků do jednoho. Jejich průměrný věk poté najdeš na etiketě láhve.
V případě Burmester Tawny 20 Years Old máš ve skleničce víno, jež je mezi těmi dvacetiletými neodmyslitelným zástupcem. Jeho plnost a komplexnost oceníš nejen jako aperitiv, ale také při stolování s přáteli, kterým chceš dopřát dokonalý gurmánský zážitek.
Charakterové vlastnosti
Barva
Jantarově hnědá barva s okrovými tóny na okrajích skleničky
Vůně
Smyslná vůně rozinek, medu a pikantního koření založená na zrání ve dřevě
Chuť
Připomíná sladkost čokolády, nugátu a sušeného ovoce. Uprostřed doušku hledej vlašské ořechy, pomerančovou kůru, hřebíček či skořici. Vyváženost a tělnatost vína Tě při dlouhém, sametově hladkém závěru, jakoby ne a ne opustit.
Technické detaily
Objem láhve: 0,75 l
Odrůdy: Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Roriz, Tinto Cão, Tinta Barroca
Objem alkoholu: 20 %
Objem kyselin: 4,50 g/l
pH: 3,51
Objem zbytkového cukru: 117 g/l
Winemaker: Carlos Alves
Uzávěr: T-cork
Balení: pevný papírový tubus se dvěmi kovovými víčky a zlatou vnější ražbou
Stáhni si technický list v PDF (EN)
Vinifikace
Víno vysoké kvality vyrobené smícháním portských vín různých ročníků hroznů ze starých vinic. Každé z těchto vín zrálo v dubových sudech po různou dobu, přičemž průměrné stáří všech vín ve směsi určuje stáří na etiketě. V tomto případě přibližně 10 let. Výsledný blend představuje typické senzorické vlastnosti dané stárnutím ve dřevě.
Hrozny jsou ručně sbírány během srpna a září. Jakmile jsou odstopkovány a jemně rozdrceny, macerují se tak, aby se ze slupek extrahovala jejich rubínová barva, třísloviny a aroma.
Následná fermentace probíhá za kontrolované teploty 28 - 30 °C v nerezových nádržích. Jakmile je dosaženo potřebných hodnot sladkosti a teploty (Baumé čísla), přidává se do rmutu 77% vinná pálenka.
Tento úkon zastaví přirozené kvašení a tvoří se základ pro budoucí fortifikované víno.
Portské víno Burmester Tawny 20 Years Old se vyrábí tradičně smíchání vín několika ročníků různého stupně zrání. "20 let" na etiketě znamená průměrný věk vín použitých v této kupáži. Výsledkem je barva, vůně a chuť charakteristická pro datovaná Tawny z rukou hlavního winemakera značky Burmester Calose Alvese.
Během své 250leté historie Casa Burmester zdokonalila klasický proces míchání vín a toto je nádherný příklad její odbornosti - sází na komplexitu a bohatost podnětů pro všechny Tvoje vjemy.
S čím je Burmester Tawny 20 Years Old nejlépe ochutnat?
Je ideální volbou k předkrmům, především aromatickým sýrům či specialitě - foie gras s grilovaným lilkem a vlašskými ořechy. Jeho sametová textura a jedinečné aroma se pozoruhodně hodí k hlavním jídlům založených na telecím nebo vepřovém masu. Báječně chutná také s širokou paletou dezertů s karamelem, čokoládou či pistáciemi.
Libuješ si v kombinování chutí? Přečti si článek S čím chutná portské.
Quinta de Arnozelo - místo, kde vznikají portská vína značky Burmester:
Servírování a uchovávání
Portské víno Burmester Tawny 20 Years Old nejlépe chutná při podávání za teploty mezi 14 - 16 °C. Především za vyšších letních teplot jej servíruj na dolní hranici tohoto rozmezí, případně ještě o 1 - 2 °C níže. Zabráníš tak nežádoucímu vystupování alkoholu z vína a potlačení přirozených vůní.
Víno skladuj v chladu a suchu, chráněné před slunečním světlem a kolísáním teplot. Láhev nech ve svislé poloze - postupem času se na jejím dně může vytvořit sediment, který však není na závadu. Po otevření láhve je doporučeno víno spotřebovat do 2 - 5 měsíců.
Ocenění
Jak hodnotí Burmester Tawny 20 Years Old odborníci
94 bodů od Jamie Goode z blogu WineAnorak.com
86,3 bodu na serveru CellarTracker.com
91 bod ve Wine Spectator Magazine
88 bodů na americkém odborném webu Wine Enthusiast Magazine
18,5 bodu v portugalském magazínu Revista de Vinhos
90 bodů na americkém odborném webu Wine & Spirits Magazine
Bronzová medaile na International Wine Challenge 2014
O výrobci Burmester
Počátky historie vinařského domu Burmester sahají do roku 1730, kdy v Londýně Henry Burmester, původem Němec, a John Nash založili obchodní společnost, kde bylo hlavní komoditou obilí.
Zanedlouho se firma Burmester & Nash začala orientovat více na portská vína a v roce 1950 jím už plně zásobovala britské a evropské trhy.
Na konci 18. století se pod Henrym Burmesterem mladším a jeho syny Fredrickem a Edwardem mění na H. Burmester & Sons.
Napoleonova invaze do Portugalska na začátku 19. století přiměla Fredericka – prominentního bankéře v Londýně – opustit své zájmy v této zemi. Protože neměl žádné dědice, byla od 30. let 19. století přizvána německá větev rodu. Později značku provozovaly rodiny Burmester a Gilbert, kdy Gilbert byl představen jako dceřiná značka.
V roce 1999 koupil Burmester producent korku Amorim, který značku prodal skupině Sogevinus (vlastníci Cálem, Kopke, Barros a další).
Názor Vaška z Oporto.cz
Potěší Tě doslova vymazleným přístupem k poměru zbytkového cukru a kyselinek. Vína máš po jeho usrknutí stále plná ústa, přičemž v něm dominuje kořenitá chuť skořice a lískových oříšků. Při porovnávání s mladším Burmester Tawny 10 Years Old Tě zase zaujme posun do světlejší, jantarovější barvy. Velmi povedeně hodnotím také provedení etiket a tubusu, jedná se o opravdu vkusný dárek do dvou tisíc korun.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.