Dokonale vyvážené
Elegantní portské víno s dokonalým rukopisem hlavního winemakera vinařství Cálem Carlose Alveze. V blendu vín o průměrném věku 10 let najdeš vyváženou kyselinku se zbytkovým cukrem a velmi dlouhý závěr v chuti sušených plodů.
Cesta vzniku portského vína Cálem Tawny 10 Years Old
Hrozny v optimální kondici se sklízejí ručně, následně se zbaví třapin, jsou rozdrceny a vinifikovány postupem založeným na pečlivé maceraci s extrakcí barvy, tříslovin a aromatických látek ze slupek. Celý proces probíhá při kontrolované teplotě 28 - 30 °C v kamenných vanách "lagares", až do momentu dosažení požadového stupně Baumé. V této fázi se přidává 77% vinná pálenka, čímž vzniká fortifikované víno. Cálem Tawny 10 Years Old je portské víno, které odráží umění kupáže a je výsledkem pečlivého spojení vín zrajících v dubových sudech o průměrném stáří 10 let.
Charakterové vlastnosti
Barva
Atraktivní kaštanová barva s odlesky topazu
Vůně
Majestátní vůně s buketem sušeného ovoce, tóny dřeva a chutnými tóny čokolády
Chuť
V chuti je měkké a sametové. Víno s velkou intenzitou, odhalující velkolepou taninovou sílu a přepychovou eleganci. Dlouhý a nádherný závěr.
Nahlédni do domu Cálem ve Vila Nova de Gaia:
Technické detaily
Objem láhve: 0,75 l
Odrůdy: Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Roriz, Tinto Cão, Tinta Barroca
Objem alkoholu: 20 %
Objem kyselin: 4,29 g/l
Objem zbytkového cukru: 112 g/l
Uzávěr: T-cork
Winemaker: Carlos Alves
Dekorativní obal: papírová krabička
Stáhni si technický list (EN)
Ocenění
IWC - International Wine Challenge, Gold - Port 10 Years Old Trophy (2018)
Decanter Magazine, Highly Recommended (90-94) (2018)
Mundus Vini, Gold Medal (2018)
Berlinder Wine Trophy, Gold Medal (2018)
Vinalies Internationales, Gold Medal (2018)
Servírování a uchovávání
Teplota při servírování
Nejlépe si jej vychutnáš při teplotě mezi 15 a 18 ºC, v letních měsících i kolem 10 °C. Při teplotách nad 18 °C má tendenci z vína vystupovat alkohol, což zážitek z něj snižuje.
Skladování a spotřeba
Víno skladujte v chladu a suchu, chráněné před slunečním světlem a kolísáním teplot. Láhev nechte ve svislé poloze - postupem času se na jejím dně může vytvořit sediment, který však není na závadu. Po otevření láhve doporučujeme víno spotřebovat do 2 - 5 měsíců.
Páruj a hraj si s chutěmi
Sametová textura a jedinečný aromatický výraz vyniknou u hlavních pokrmů, které obsahují sušené ovoce. Neodolatelné v kombinaci s terinkou z foie gras s lilkem a vlašskými ořechy. Úžasná volba k nekonečnému množství dezertů, lahodných karamelových brownies, čokoládových a pistáciových dortů a ořechových crostini se sýrem chèvre.
Portské dohromady s něčím na zub? Přečti si článek S čím chutná portské.
O značce Cálem
Značka Cálem nese odpradávna příjmení jeho zakladatele Antónia Alves Cálema. Někteří současníci by jej bez rozpaků nazvali nevyléčitelným dobrodruhem, neboť na tehdejší dobu činil dosti odvážné kroky.
Když v roce 1859 založil značku Porto Cálem, rovnou začal s exportem portského vína přes Atlantik do Brazílie.
Činil tak v době, kdy portské ostatní obchodníci vyváželi pouze na Britské ostrovy nebo dál do Evropy.
Vyšlapané cestičky byly zkrátka pro Antónia nuda - první transakce portského vína si nechal od Brazilců zaplatit v exotických dřevinách. Pro někoho riziko, pro něj budování velmi pevných obchodních vztahů.
Úspěch exportu do Brazílie otevřel Antóniovi dveře do zbytku světa. Jak se cesty s nákladem vína množily, učinil další odvážný krok - pořídil si vlastní námořní flotilu. Není těžké uhodnout, proč má značka Cálem dodnes v logu vyobrazenou právě karavelu.
Generace, které následovaly, neúnavně pracovaly na zajištění celosvětového uznání. Značka tak získala řadu ocenění za eleganci, charakter a kvalitu svých vín.
Cálem dnes patří mezi nejvýznamnější producenty portského vína a s dalšími značkami jako Kopke, Burmester či Barros náleží do skupiny Sogevinus. Vinice Quinta do Arnozelo se nachází na levém břehu řeky Douro ve vinařské podoblasti Douro Superior a je klasifikována Institutem vín z Doura a portských vín (IVDP) stupněm A.
Zaujal Tě příběh značky Cálem? Prohlédni si jejich oficiální web.
Názor Vaška z Oporto.cz
Na Cálem Tawny 10 Years Old oceňuji především dokonalou vyváženost mezi kyselinkou a zbytkovým cukrem. Není tu nic, co by výrazně vyčnívalo z pocitu souhry mezi těmito dvěmi veličinami.
V desetiletých Tawny lze pořád za nižší cenu stále hodně objevovat a porovnávat. Zde si vychutnávám opravdu koncentrovanou chuť sušených švestek, rozinek a oříšků. Nakrájej mi k němu dobrý sýr Stilton a máš u mě velkou pusu na čelo!
Značka Cálem je klasika v portském a je mi sympatická hned ze dvou pohledů. Za prvé - její zakladatel António Cálem byl odvážný muž a ten druhý? Ochutnávková tour v Caves Cálem ve Vila Nova de Gaia byla jedna z mých vůbec prvních návštěv jakéhokoliv vinařství s portským. Psal se rok 2014, s portským jsem začínal a tam na mě byli velmi milí. Nemohu jinak než mít na Cálem krásné vzpomínky.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.