Portské víno Kopke Colheita 2005

Značka: Kopke

Vynikající ročníkové portské víno poklidně zrající dlouhá léta v dubových sudech. Uložené do decentní dřevěné kazety s otevíráním opatřené zlatými prvky je připraveno být ceněným dárkem.

Dostupnost Skladem
Kód: 0103013
1 494 Kč 1 992 Kč / 1 l
Portské víno Kopke Colheita 2005
Značka: Kopke

Kouzlo ročníku se tvoří ve dřevě

Colheita v překladu z portugalštiny znamená "sklizeň" a ta byla v roce 2005 velmi vydařená. Portské víno Kopke Colheita 2005 je dokonalým příkladem reprezentanta stylu ročníkových Tawny, v němž díky mnoha letům stráveným v sudu lze stále objevovat něco nového a srovnávat jej s ostatními roky.

Charakterové vlastnosti

Barva

Intenzivní kaštanová barva pod určitým úhlem vystřídaná červenými odstíny

Vůně

Jemné aroma sušeného ovoce, lískových oříšků a melasy

Chuť

Široká paleta chutí v čele s karamelem, rozinkami a fíky doplněná tóny skořice, medu a kávy. V ústech je víno bohaté a kulaté. Kombinace příjemných tříslovin a hedvábné ovocitosti představuje jedinečný rys značky Kopke. Dlouhý a jemný závěr na patře.

Technické detaily

Objem láhve: 0,75 l
Odrůdy: Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Roriz
Objem alkoholu: 20 %
Objem kyselin: 4,10 g/l
pH: 3,60
Objem zbytkového cukru: 110 g/l
Winemaker: Carlos Alves
Uzávěr: T-cork
Balení: dřevěná kazeta s otevíracími dvířky s prvky zlaté ražby
Stáhni si technický list v PDF (EN)

Vinifikace

Vinařská oblast kolem řeky Douro v Portugalsku je jediným místem na světě, odkud smí pocházet hrozny pro výrobu portského vína. Sklizeň tu začíná v polovině srpna a trvá zhruba do konce října.

Během vinobraní skupinky "rogas" musí ručně sklidit hrozny pod střechu vinařství, a to v nejlepším stavu a v optimálním čase.

Hrozny se nejdříve pečlivě vytřídí, poté se částečně zbaví třapin a bobule jsou šetrně bez narušení jadérek rozdrceny.

Při následné maceraci ve vanách "lagares" rmut absorbuje z bobulí barvu slupek, tříslovin a vůni. Během fermentace (kvašení) se mění hroznový cukr na alkohol a oxid uhličitý. Při kontrolované teplotě tento proces trvá zhruba 48 hodin. 

Důležitým okamžikem je tzv. fortifikace. Jakmile rmut dosáhne požadového stupně sladkosti a množství alkoholu, přidává se do něj 77% vinná pálenka "aguardente", která následně kvašení zcela zastaví.

Vzniká tak první základ fortifikovaného vína.

Colheita, víno jednoho ročníku, musí dle pravidel zrát v dubových sudech nejméně 7 let. Mnoho Colheit ale ve dřevě zůstává po celá desetiletí. Podle požadavků trhu se posléze lahvuje.

A které jsou nejlepší ročníky? Žebříček jejich oblíbenosti podle spotřebitelů najdeš například na známém vyhledávači Wine-searcher.com.

Jak párovat Kopke Colheita 2005 s pochutinami?

Navzdory létům stráveným ve dřevě je Colheita 2005 stále lehce osvěžující, čímž dává prostor pro kombinování s karamelovými dezerty, sušeným ovocem a jablkovým koláčem. Kvalitní sýr s úplně ne moc výraznou vůní podpoří harmonii s kyselinkou ve víně.

Libuješ si v kombinování chutí? Přečti si článek S čím chutná portské.

Jak jde čas s Colheitami od Kopke:

Servírování a uchovávání

Portské víno Kopke Colheita 2005 nejlépe chutná při podávání za teploty mezi 12 - 14 °C. Především za vyšších letních teplot jej servíruj na dolní hranici tohoto rozmezí, případně ještě o 1 °C níže. Zabráníš tak nežádoucímu vystupování alkoholu z vína a potlačení přirozených vůní.

Víno skladuj v chladu a suchu, chráněné před slunečním světlem a kolísáním teplot. Láhev nech ve svislé poloze - postupem času se na jejím dně může vytvořit sediment, který však není na závadu. Po otevření láhve je doporučeno víno spotřebovat do 2 měsíců.

Jak hodnotí Kopke Colheita 2005 odborníci

90 bodů od ikony portského vína Roy Hershe z vyhlášeného blogu For The Love of Port (2015)

Představení značky Kopke

V roce 1636 přicestoval německý diplomat Nicolau Kopkë se svým synem Cristianem z Hamburku do portugalského Lisabonu jako konzul zastupující Hanzovní ligu.

O dva roky později založil firmu Nicolau Kopkë & Co., přepravní společnost, která se nakonec stala všeobecně uznávanou jako první dům v historii odvětví portského vína.

V roce 1781 koupili v údolí Douro první vinici, čímž započal jejich přerod z přepravce na významného výrobce a portské víno se postupně stalo jejich hlavním obchodním zaměřením.

V roce 1828 pravnuk Nicolau stál během občanské války v Portugalsku na straně Liberálů. Po válce mu byl udělen titul Baron z Vilar a o deset let později jeho synovec titulem Baron z Massarelos. Dvě století po příchodu rodiny do Portugalska byla tedy jejich snaha o rozvoj země odměněna.

V roce 1841 byl název společnosti změněn na C. N. Kopke a zůstává nezměněn dodnes. Významným milníkem byl nákup vinice Quinta de São Luiz v roce 1922.

V roce 1940 získal dům ve Vila Nova de Gaia oficiální uznání jako nejstarší značka portského vína na světě.

Potíže s udržením vedení společnosti a finanční problémy, které vyplynuly z 2. světové války způsobily, že společnost byla v roce 1953 prodána rodině Barrosů. 

Dům Kopke si však zachoval velkou obchodní nezávislost. Společnost se v průběhu let modernizovala v oblasti výroby a výsadby vinné révy nejznámějších a nejrozmanitějších odrůd.

V roce 2006 odkupuje Kopke skupina Sogevinus, čímž si značka zachovává stejnou kvalitu a prestiž od doby své existence a je lídrem na trhu portských vín v kategorii Colheita.

O historii a současnosti Kopke se můžete více dozvědět z článku Mistři portského - Kopke.

Názor Vaška z Oporto.cz

Vasek-IVDP-Nazor-1

U Kopke vždy Colheity uměli a ročník 2005 není vyjímkou. Tohle víno je plné energie, toužící Ti v jednom okamžiku předvést, co to je, mít v ústech zároveň fíkový džem s drcenými vlašskými ořechy a kandovanou pomerančovou kůrou. A teda chroupat k němu ještě hořkou čokoládu. Zkrátka souhra chutí a vůní povýšená na druhou, s dobrým sýrem na třetí. Vyzkoušej, doporučuji!

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole: