Portské víno Kopke Colheita 2007
Víno ze sklizně roku 2007 zrající v dubových sudech. Zabalené v elegantní otevírací dřevěné kazetě s prvky provedenými zlatou ražbou.
Víno se šťastným číslem na konci
Portské víno Kopke Colheita 2007 je typickým představitelem ročníkových vín zrajících po celou dobu v dubových sudech. Značka Kopke je prvotřídním výrobcem tohoto stylu vín, přičemž ročník 2007 je hodnocen jako excelentní s velkým potenciálem.
Charakterové vlastnosti
Barva
Oplývá nádhernou zlatohnědou barvou s načervenalými odlesky na okrajích skleničky
Vůně
Zráním ve dřevě ukazuje svůj charakter sušeného ovoce, exotického koření a makadamových ořechů
Chuť
Ohromí Tě strukturovaností s chutěmi mandarinek, fíků, pomerančové kůry, sušených meruněk se závěrem v podobě tónů lískových oříšků, mléčné čokolády a bobkového listu.
Technické detaily
Objem láhve: 0,75 l
Odrůdy: Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Roriz
Objem alkoholu: 20 %
Objem kyselin: 4,36 g/l
pH: 3,63
Objem zbytkového cukru: 112 g/l
Winemaker: Carlos Alves
Uzávěr: T-cork
Balení: dřevěná kazeta s otevíracími dvířky s prvky zlaté ražby
Stáhni si technický list v PDF (EN)
Vinifikace
Vinařská oblast kolem řeky Douro v Portugalsku je jediným místem na světě, odkud smí pocházet hrozny pro výrobu portského vína. Sklizeň tu začíná v polovině srpna a trvá zhruba do konce října.
Během vinobraní skupinky "rogas" musí ručně sklidit hrozny pod střechu vinařství, a to v nejlepším stavu a v optimálním čase.
Hrozny se nejdříve pečlivě vytřídí, poté se částečně zbaví třapin a bobule jsou šetrně bez narušení jadérek rozdrceny.
Při následné maceraci ve vanách "lagares" rmut absorbuje z bobulí barvu slupek, tříslovin a vůni. Během fermentace (kvašení) se mění hroznový cukr na alkohol a oxid uhličitý. Při kontrolované teplotě tento proces trvá zhruba 48 hodin.
Důležitým okamžikem je tzv. fortifikace. Jakmile rmut dosáhne požadového stupně sladkosti a množství alkoholu, přidává se do něj 77% vinná pálenka "aguardente", která následně kvašení zcela zastaví.
Vzniká tak první základ fortifikovaného vína.
Colheita, víno jednoho ročníku, musí dle pravidel zrát v dubových sudech nejméně 7 let. Mnoho Colheit ale ve dřevě zůstává po celá desetiletí. Podle požadavků trhu se posléze lahvuje.
A které jsou nejlepší ročníky? Žebříček jejich oblíbenosti podle spotřebitelů najdeš například na známém vyhledávači Wine-searcher.com.
Jak párovat Kopke Colheita 2007 s pochutinami?
Jemnost a hloubku portského vína Kopke Colheita ročníku 2007 umocníš karamelovými dezerty, crème brulée nebo francouzským cukrářským pokladem - koláčem tarte tatin. Skvěle chutná také s ovčím sýrem s vlašskými ořechy.
Libuješ si v kombinování chutí? Přečti si článek S čím chutná portské.
Jak jde čas s Colheitami od Kopke:
Servírování a uchovávání
Portské víno Kopke Colheita 2007 nejlépe chutná při podávání za teploty mezi 12 - 14 °C. Především za vyšších letních teplot jej servíruj na dolní hranici tohoto rozmezí, případně ještě o 1 °C níže. Zabráníš tak nežádoucímu vystupování alkoholu z vína a potlačení přirozených vůní.
Víno skladuj v chladu a suchu, chráněné před slunečním světlem a kolísáním teplot. Láhev nech ve svislé poloze - postupem času se na jejím dně může vytvořit sediment, který však není na závadu. Po otevření láhve je doporučeno víno spotřebovat do 2 měsíců.
Jak hodnotí Kopke Colheita 2007 odborníci
90 bodů mu udělil americký vinařský kritik Robert Parker
91 bod získalo ve Wine Spectator Magazine
18 bodů obdrželo v portugalském magazínu Revista de Vinhos
Představení značky Kopke
V roce 1636 přicestoval německý diplomat Nicolau Kopkë se svým synem Cristianem z Hamburku do portugalského Lisabonu jako konzul zastupující Hanzovní ligu.
O dva roky později založil firmu Nicolau Kopkë & Co., přepravní společnost, která se nakonec stala všeobecně uznávanou jako první dům v historii odvětví portského vína.
V roce 1781 koupili v údolí Douro první vinici, čímž započal jejich přerod z přepravce na významného výrobce a portské víno se postupně stalo jejich hlavním obchodním zaměřením.
V roce 1828 pravnuk Nicolau stál během občanské války v Portugalsku na straně Liberálů. Po válce mu byl udělen titul Baron z Vilar a o deset let později jeho synovec titulem Baron z Massarelos. Dvě století po příchodu rodiny do Portugalska byla tedy jejich snaha o rozvoj země odměněna.
V roce 1841 byl název společnosti změněn na C. N. Kopke a zůstává nezměněn dodnes. Významným milníkem byl nákup vinice Quinta de São Luiz v roce 1922.
V roce 1940 získal dům ve Vila Nova de Gaia oficiální uznání jako nejstarší značka portského vína na světě.
Potíže s udržením vedení společnosti a finanční problémy, které vyplynuly z 2. světové války způsobily, že společnost byla v roce 1953 prodána rodině Barrosů.
Dům Kopke si však zachoval velkou obchodní nezávislost. Společnost se v průběhu let modernizovala v oblasti výroby a výsadby vinné révy nejznámějších a nejrozmanitějších odrůd.
V roce 2006 odkupuje Kopke skupina Sogevinus, čímž si značka zachovává stejnou kvalitu a prestiž od doby své existence a je lídrem na trhu portských vín v kategorii Colheita.
O historii a současnosti Kopke se můžete více dozvědět z článku Mistři portského - Kopke.
Názor Vaška z Oporto.cz
Rok 2007 byl pro producenty portského vína zajímavý z hlediska jeho průběhu. Zatímco jaro a začínající léto bylo spíše chladné a deštivé, slunečné měsíce srpen a září dokázaly hrozny dovést do fenolické zralosti a také komplexity co se týče cukrů a kyselin. Proto je i portské Kopke Colheita ročníku 2007 především o plném těle a střední kyselince. Poměrně dlouhým zráním ve dřevě získalo nádhernou kořenitou chuť, pro znalce i méně znalé se jedná o jednoznačně přitažlivé víno. A obal láhve? Ten se fakt povedl, decentní, zaujme!
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.