Portské víno White
Přestože výraz "portské víno" u mnohých konzumentů vyvolává na první dobrou představu spíše vína červené barvy, portské víno z bílých hroznů rozhodně stojí také za ochutnání.
Portugalci mu říkají obecně "Porto Branco", anglicky najdeme na etiketách napsáno ponejvíce "White Port". Vyrábí se jej zhruba do 10 % celkové roční produkce portských vín, nicméně i tak nabízí pestrou škálu vůní a chutí.
Ačkoliv tedy není bílé portské tak oblíbené jako to z modrých hroznů, dokáže být opravdu všestranné a přinášet mnoho chuťových variant. Od svěžích a mladých portských, vhodných především jako aperitivy až po komplexní vína zrající v sudech po desítky let. Z takových se stávají mnohdy raritní kousky.
V létě zase přichází na řadu suché bílé portské druhu "Extra Dry White" jako nezbytná součást long drinku Portonic. Na druhé straně spektra sladkosti lze najít bílé portské "Lágrima", jehož množství zbytkového cukru jde až nad hranici 130 g/l.